Vredeoord

Modern barn style cabins as affordable retreat

Het doel van deze compacte schuurwoning is een kleine voetafdruk. Een grafische, kalme uitstraling, geschikt voor een natuurrijke of landelijke omgeving voor een heel betaalbare prijs.

Geclusterd gaan vijf van deze ‘cabins’ als CPO-project in samenwerking met Studio+ te Vredeoord in Eindhoven gerealiseerd worden. De kavels zijn er compact en dus betaalbaar, maar er ligt collectieve mandelige grond omheen die gezamenlijk onderhouden gaat worden als (speel-)park.

Betaalbaar

De betaalbaarheid ontstaat door drie belangrijke keuzes:
   • Ten eerste wordt er in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gebouwd, wat een schaalvoordeel en dus een prijsvoordeel oplevert
   • Hiernaast is er het principe van prefab bouwen met prefab-elementen van Frinsu-isolatiemortel, waarmee dunne gevelwanden met hoge isolatiewaarde gerealiseerd kunnen worden. In combinatie met de CPO-opzet worden de voorbereidingskosten zo door vijf huiseigenaren gedeeld, terwijl de arbeidskosten verlaagd worden en de bouwsnelheid hoger wordt, met een gegarandeerde kwaliteit en maatvastheid, onafhankelijk van weersomstandigheden. Dit scheelt in de bouwrente en overheadkosten.
   • Tevens ligt de helft van het volume ondergronds, waar de slaapkamers ’s winters warm en ’s zomers heerlijk koel blijven. De slaapkelder met daglicht scheelt flink in de bouwkosten en er is meer zon in je tuin, met meer vierkante meters eigen tuin, omdat het bovengrondse bouwvolume laag en compact kan blijven. Het scheelt uiteraard ook in funderingskosten, als de sondering goed nieuws oplevert. En er is minder isolatie en gevelafwerking nodig voor een kelder.
De woningen zullen zo vanzelfsprekend, grafisch en kalm mogelijk worden qua uitstraling om de omliggende speelparkachtige omgeving zijn natuurlijke look and feel te laten behouden.

Woonclusters

De stedenbouwkundige opzet van compacte kavels en mandelige grond met een beheerstichting van bewoners biedt mooie kansen voor bestemmingsplanwijzigingen. Deze gebieden zijn uitermate geschikt, waar de landschappelijke kwaliteit gewaarborgd moet worden en tevens een woonwens voorstelbaar is. Studio+ kan zich elders goed woonclusters met duinwachters, boswachters en buitenhofwachters voorstellen, indien dezelfde stedenbouwkundige en architectonische opzet aangehouden wordt als in Vredeoord.
Studio+ wil de uitdaging graag aangaan indien zich een CPO-groep aandient, om de gemeente en provincie van deze aanpak te overtuigen in landschappelijk of natuurrijk gebied. Maar nu eerst aan de slag in Vredeoord!

Projectnaam

 • Vredeoord

Jaar

 • Start 2019

Status

 • Concept CPO

Bebouwd Oppervlak

 • 95 m2 bvo
 • Opp. Begane Grond: 55m2 (NEN 2580)
 • Opp. Souterrain: 75m2 (NEN 2580)

Afmeting woning

 • Lengte x breedte= 13,2m x 7,2m