Young Collectors
Verdubbelaar
Vraag
In 2016 werd de vraag gesteld een plattegrond te ontwerpen voor een zojuist aangekochte woning waarbij juist de onmogelijkheden de blauwdruk werd voor de oplossing. Later werd de oplossing onderdeel van de Expositie ‘The Young Collectors’…
Hierbij is de creatieve oplossing gevonden in een niet allerdaagse ingreep in de bestaande plattegrond. De verkeersruimte op de eerste verdieping werd opgeofferd en bij de badkamer getrokken om zo de vierkante meters die het programma tekort kwam te benutten.
Ingreep
Door de ontwerpingreep werd de mogelijkheid geschapen om vanuit de hal de badkamer te bereiken en de oude kinderkamer volwaardig te maken door de loop in het bestaande plan naar de badkamer ongedaan te maken. Een badkamer met toilet, douche, bad en wastafels en deze bereikbaar vanuit de hal was de opgave: zie het resultaat!
Een half jaar na oplevering is het plan onderdeel geworden van de expositie ‘The Young Collectors’. Onderstaand is een tekst (auteur Milan Lenters) over deze expositie.
Wat The Young Collectors
Door Studio Thier&vanDaalen
Waar Juliusstraat 62 (10 min lopen vanuit Klokgebouw)
www.ddw.nl/evenement/1300
Niet in een studio of in een loods, maar gewoon in de omgeving waar de objecten thuishoren. Een woonhuis. Geen Ikea namaak opstelling, maar een huis waar echte mensen wonen, dat is waar de expositie die samengesteld is door Thier en van Daalen te zien is. “We willen de voorwerpen niet op een sokkeltje plaatsen, maar laten zien in een leefomgeving waar alles tot zijn recht komt.” legt Iris van Daalen uit.
Voor vrienden ontwierpen zij een nieuwe keuken die het hart vormt van deze expositie, waarvoor de bewoners van het huis even een week naar zolder verhuizen. “Ze zijn even te gast in eigen huis ja, het is een gek idee. Maar toen we het voorstelden was het gelijk: ‘moet je doen, goed idee!’ Ze zijn zo enthousiast over het werk dat we hebben uitgekozen dat ze het ervoor over hebben.” Want naast de keuken kozen Thier en van Daalen nog tal van ander werk uit om het huis mee aan te kleden. “We hebben de begane grond en de eerste verdieping. Er is voor ieder wat wils. Het ligt er maar net aan waar je interesse ligt, van lampen tot textiel, glas en kunst. Het is een heel proces, maar alles staat er om elkaar te versterken. Je zoekt naar een soort spanning, een nieuwe manier van kijken bijna. Het is een beetje gek om te zeggen, maar je stopt er zoveel energie in dat het bijna als ons eigen huis aanvoelt.”
Het idee voor de keuken ontstond na een lange reeks experimenten met Himacs, een duurzaam materiaal dat makkelijk schoon te houden is. Het materiaal is onzichtbaar te verlijmen en wordt in allerlei toepassingen gebruikt. Thier en van Daalen showden vorig jaar al enkele voorbeelden tijdens de DDW. “Het is een materiaal waar je alle kanten mee op kunt”, vertelt van Daalen. “We hebben ontzettend veel geëxperimenteerd, we keken wat er gebeurde als je de lijm vrij liet lopen. Probeerden verschillende kleuren, vormen en lijnen. Een leuke speeltuin waar we veel van hebben geleerd.”
De keuken is hierin een volgende stap. Vrienden van het ontwerpersduo waren zo enthousiast over dit materiaal dat ze er een keuken van wilden. “Wij hebben carte blanche gekregen om ons uit te leven en de mogelijkheden van het materiaal te verkennen”, van Daalen moet lachen: “Nouja niet helemaal vrij natuurlijk, we hebben wel richtlijnen gekregen, waar de kastjes moesten hangen bijvoorbeeld. Maar verder waren we totaal vrij. ” De keuken heeft een typische Thier en van Daalen stijl, waarin ze zoeken naar contrast: alles oogt heel strak, maar door een kleurrijke lijn proberen ze weer te doorbreken. “Op instagram teasen we al, we willen zoveel mogelijk mensen uitnodigen te komen kijken.”
Tijdens de expositie is het duo net als verschillende andere ontwerpers aanwezig om over hun werk te vertellen. “We nemen bezoekers graag mee om te vertellen over onze werkwijze. Ik vind het stiekem best spannend hoe er vanuit het publiek gereageerd gaat worden. Het is natuurlijk niet iets alledaags dat iemand zijn huis openstelt voor pottenkijkers.”
Opdrachtgever
- Particulier
Bouwdata
- Jaar: 2016
Fotografie
- Noortje Knulst