BNA Gebouwvanhetjaar 2017

Gebouwvanhetjaar 2017

Verdeeld over 4 categorieën zijn er meer dan 110 gebouwen ingezonden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar. Studio-pls dingt ook mee naar deze prijs en het jureren is begonnen, onder leiding van Hans Wijers. Volg de laatste ontwikkelingen op ons blog. Projectdetails PDF Zie hieronder onze inzending:   Inleiding Tussen een open polderlandschap en smalle Vinex-straat diende een langgerekte woning te komen, direct grenzend aan rivier De Laak. De opgave was om het groen van de polder en het blauw van de rivier beleefbaar te maken, waarbij het rood van de VINEX weg ontworpen werd, zodat een landelijke woonmachine ontstaat die opgaat in het landschap.   Toelichting ontwerp Rivier De Laak vormt van oudsher de grens tussen Bisdom Utrecht en Hertogdom Gelre. Na de realisatie van Vinex-locatie Vathorst is zij de nieuwe harde grens tussen de compacte stad en de groen-blauwe mantel. De opdrachtgever wenste van binnenuit de ruimtelijkheid van de woning volledig te ervaren, de landelijkheid binnen te laten, het wonen aan het water te ervaren, de VINEX-signalen te weren, terwijl van buitenaf een bescheiden, maar pure stoerheid moest uitstralen. Doelstelling is om de woning een klankkast van de polder te laten zijn, die rust en kalmte van het platteland laat resoneren richting de stedelijkheid die haar eigen moderniteit op verfijnde wijze laat afstralen op het polderlandschap, waardoor zowel straat als polder opgewaardeerd wordt voor degenen die er oog voor hebben. Tussen de tegenpolen stad/land wordt het woonprogramma op modern-rustieke wijze opgeladen, zodat een landelijke woonmachine ontstaat. De flinterdunne high-tec zonnepanelen zijn in ritme met de felsnaad van het dak en zorgvuldig geplaatste dakramen. De compositie van de grote aluminium pui vormt samen met het achterliggende eiken spant een harmonieus akkoord. De rivier wordt ervaarbaar in de onder waterpeil gelegen bed- en badruimte die de begane grond plaatselijk omhoog duwt. De verhoogde living vormt een dijk, die zowel uitzicht over het landschap als geborgenheid aan lagergelegen woonkeuken biedt. De ruime entree vormt een bufferruimte. De naadloos aansluitende berging vormt een privacy biedend waterterras. De spanning tussen de tegenstelling modern-rustiek wordt gezocht, maar de nuance en balans wordt vervolgens gevonden door een derde laag, die wordt gevormd door de vakkundige hantering van architectonische principes, zoals materialisering, ritmiek, superpositie, belijning, harmonie en verweving. De Longhouse heeft aan de kopgevels twee gezichten: dicht, rustiek en natuurlijk aan de straatzijde versus open, modern en industrieel richting polderlandschap. Het achterliggende landschap en skyline zijn daarbij leidend. De tegenstelling tussen de kopgevels wordt vervolgens genuanceerd door aan de moderne kant de eiken spanten en aan de rustieke kant een moderne grafische gevelcompositie, met zorgvuldige belijning van het gevelhout in aansluiting op de stalen dagkanten. Hierdoor vormt de Longhouse aan beide kopse zijden een verfijnd punt op de achterliggende horizon, terwijl het daartussen in harmonie het beste van twee werelden biedt.   Toelichting categorie particuliere woonbeleving De woning weerspiegelt het karakter van de opdrachtgever, door aan de buitenkant sober, stoer en bescheiden te zijn, maar aan de binnenzijde rijk, uitbundig en groots. Hiermee wijkt de Longhouse sterk af van haar buren, waar de rijkdom en grootsheid vooral van buitenaf getoond wordt. Op de overige vrije kavels is een zo breed mogelijke gevel aan de straatzijde gebouwd en een veilige afstand tot de rivier aangenomen, terwijl de ruimtelijkheid binnen vervolgens achterblijft door zoveel mogelijk afgesloten vertrekken te willen maken en terug te vallen op een reeds gekende invulling. De Longhouse stelt zich naar buiten toe veel bescheidener dan haar buren op, maar eenmaal binnen wordt wow-effect op wow-effect gestapeld door telkens een onverwachte oplossing te bieden die na verloop van tijd vanzelfsprekend over blijkt komen. De Longhouse lijkt hierdoor vanbinnen veel groter dan van buitenaf te verwachten is. Een van de opdrachtgevers is geschoold als interieurarchitect, waardoor innige en intensieve afstemming tussen de architectuur van exterieur en interieur heeft plaatsgevonden. Zodanig, dat interieur en exterieur in elkaar zijn overgelopen tot in de tuin, qua aandacht en detaillering. Over alles is nagedacht. Alles is op elkaar afgestemd. Alles is laten bezonken. Van buiten zo klein mogelijk en vanbinnen zo groots mogelijk willen zijn, is de mentaliteit geweest die opdrachtgever en architect hebben laten groeien in het project, met de Longhouse als resultaat. Dit heeft tot een woonbeleving geleid die door haar gelaagdheid en ruimtelijkheid van binnenuit, maar ook vanuit de tuin of de aanlegsteiger of de dijk ertegenover blijft groeien met de tijd en zo doorleeft kan worden, terwijl het de harde grens tussen stad en land verzacht en voor de bewoners zo comfortabel mogelijk maakt. Telkens met een andere blik, atmosfeer en associatie.

Opdrachtgever

  • Familie Schoordijk
  • Amersfoort

Bouwdata

  • Jaar: 2017
  • Grootte: 250 m2
  • Aannemer: vd Brink